Joker

Joker, un film despre care mulți au scris de bine, impresionați de povestea care se înscrie într-un curent de conștientizare sau mai bine zis, careia i-a venit vremea sa fie mai bine înțeleasă. Este povestea complexă a sentimentului de inadecvare. Inadecvarea care vine de foarte demult, când resursele unui copil care, doar cu afecțiune și înțelegere se poate dezvolta sănătos, sunt insuficiente pentru a face față unui start halucinant şi egocentrismului unei mame narcisice care nu poate oferi, pentru că viața este despre ea, dramele și neajunsurile ei. Inadecvare care e întărită apoi de societate.

Joker este despre un om între oameni, care crește fără identitate, care nu a fost ascultat, nu a fost înțeles, a fost neglijat, abandonat, a cunoscut abuzul fizic de mult prea mic și care devine părinte în relația cu propria sa mamă. Este despre cei care au înlocuit joaca cu responsabilitatea mult prea timpurie, care au învățat să facă pe plac pentru a fi acceptați şi pentru ca ceilalți să fie bine și, prin urmare, care se ascund şi maschează o durere enormă și emoții greu de suportat cu un râs incontrolabil. Marca filmului este râsul acela forțat, un râs-plâns, pentru care Joaquin Pheonix merită, după părerea mea, Oscarul, este râsul care oferă scăpare din multe situații, de frică, rușine, de penibil, de emoții dureroase. Este râsul multora care, pentru că nu pot să plângă, râd. Este un râs colectiv.

Un Joker fără simțul umorului, ridiculizat pentru acest fapt, pentru fix menirea lui. O societate care râde de el, îl umileşte, îl repede și nu-i oferă sprijinul. Prea dureros. O societate care are măsurătorile ei. O societate insensibilă la sensibilitate!

Controlul emoțiilor, al furiei şi al unei minți traumatizate si fragile e mult prea greu şi orice act vindicativ devine justificat. Si văd filmul ca pe o ocazie pentru noi toți de a contempla la propria inadecvare, prin înțelegerea propriei sensibilități, precum şi a valorii şi măsurii proprii date doar de umanitatea din noi şi înțelegerea sensibilitații celor din jur.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: